Archiwum AlarańskieOdbieranie Aur

Archiwum: miejsce zsyłki starych i nieaktualnych tematów.
Obszerne pomieszczenia mieszczą w sobie stare, zakurzone księgi dawno zapomniane przez żywe istoty. Każdy kto szuka wiedzy o minionych dziejach znajdzie ją tutaj, choć zapewne na niewiele mu się ona zda.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niara
Pani Snów
Rasa: Anioł Światła
Profesje: Władca , Mag , Opiekun
Ranga: Administrator
Uwagi administracji: Jeśli macie do mnie jakieś pytania, chcecie porozmawiać, zapytać o koncept na postać, o pozwolenie na nowe konto, czy cokolwiek innego - najłatwiej złapać mnie na discordzie lub przez PW. UWAGA! Jeśli twoja KP, po umieszczeniu prośby w temacie, czeka na sprawdzenie dłużej niż 3 dni, zapytaj o nią na kanałach prywatnych - PW, discord.
Kontakt:

Odbieranie Aur

Post autor: Niara »

Odbieranie Aur

Jak odbierać Aury? Jest wiele technik, by to robić. Jedne są lepsze, drugie gorsze. Ja spróbuję przedstawić tu podstawową technikę, której uczy się większość adeptów sztuk magicznych, a która jest używana czasem nawet przez mistrzów magii, chodź Ci zwykle z czasem uczą się bardziej wyrafinowanych technik, lub tworzą własne. Technika ta nie jest może ani najszybsza, ani najskuteczniejsza, jednakże osobom początkującym w tej dziedzinie daje największe efekty i pozwala wprowadzić w świat Aur, a czasem bywa również nieodzowna na wyższym poziomie zaawansowania.

Aby rozpocząć trening potrzebujesz znaleźć sobie silne źródło magicznej Aury. Silne, ponieważ będzie Ci je łatwiej wyczuć i się na nim skupić. Jeśli nie jesteś w posiadaniu żadnego magicznego przedmiotu, ani nie masz za przyjaciela istoty o potężnych uzdolnieniach, udaj się do sal medytacyjnych, które znajdują się w większości ośrodków zajmujących się magią. Jeśli i to jest dla ciebie nieosiągalne, znajdź miejsce gdzie natura tętni życiem, lub które posiada własną magiczną eminencję. Trudniej będzie Ci się skupić wtedy na pojedynczej emanacji, ale powinieneś zdołać coś wyczuć, a to lepsze niż nic.

Gdy znajdziesz już odpowiednie miejsce, rozsiądź się wygodnie i na chwilę odłóż wszystkie swoje problemy i plany na przyszłość. Najlepiej będzie jak zamkniesz oczy i spróbujesz zjednoczyć się ze swoim ciałem. Wyrównaj oddech, rozluźnij mięśnie, uspokój umysł. Jeśli przychodzi Ci to z trudem to zanim przejdziesz dalej naucz się sztuki medytacji. Ja nie będę wprowadzał Cię w jej tajniki tutaj, bowiem nie o tym ma być ta księga.

Jeśli osiągniesz już odpowiedni stan, możesz otworzyć się na świat Aur. Jak to zrobić? Musisz wsłuchać się w otaczający Cię świat, wpatrzeć w jego strukturę, poczuć jego zapach i smak, oraz poczuć jego dotyk. Nie! Nie otwieraj oczu, nie słuchaj uszami, nie pociągaj nosem i nie liż niczego, no i wreszcie nie machaj rękami jak opętany. Musisz zapomnieć o swych podstawowych zmysłach i otworzyć się na świat duchem. Zobacz świat takim, jakim jest naprawdę, a nie jedynie jego część którą odbierasz pięcioma podstawowymi zmysłami. Jeśli nie udaje Ci się, nie popadaj w złość, próbuj dalej, aż do skutku. Cierpliwość to najważniejsza cecha, której potrzebujesz przy nauce tej sztuki. Nie uda Ci się dzisiaj, spróbuj jutro, pojutrze, za tydzień.

Czujesz to? Wspaniałe uczucie prawda? Zapewne na początku oszałamiające. Dociera do Ciebie teraz tyle bodźców, że z trudem potrafisz oddzielić jeden od drugiego. Wszystkie mieszają się ze sobą. Znajdź jeden na którym się skupisz. Wychwyć, ten który objawia Ci się najwyraźniej, potem następny i następny. Widzisz? Bodźców nadal jest wiele, ale teraz potrafisz je rozróżnić.

Dobrze, teraz zapewne chcesz dowiedzieć się które z odczuć, jakie odbierasz odpowiada danej cesze podmiotu, który je emituje. W tym celu przygotowałem dla Ciebie dwie rzeczy. Pierwsza z nich to Leksykon, znajdziesz w nim wytłumaczenie większości emanacji, z którymi możesz się spotkać. Jest on prosty w korzystaniu, jednakże nie pozwala zrozumieć istoty rzecz. Znajdziesz go na końcu tego rozdziału. Drugi tekst, który przygotowałem, zabiera się do wytłumaczenia Aur od drugiej strony. Przedstawia, jakie podmioty emitują jakie cechy, moim zdaniem to właśnie jest esencją Aur. Przedstawiam Ci go w następnym rozdziale.
Królowa Niara
Królowe na trony!

"A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto,
z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto."

“Nie ten mocny, kto burzy lecz ten, który podpiera. Nie ten, co łzy wyciska, lecz ten co je wyciera. Człowiekiem najszlachetniejszym w całym ludzkim tłumie, jest ten kto oprócz łez własnych cudze łzy rozumie.”
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Alarańskie”