Proszę o dprawdzenie poprawek w KP Funci ~
1. Uzupełnione zostały podstawowe dane wprowadzone przez nowy kreator: majątek, sława, profesje itp.
- Wpisana posiadłość
2. Uzupełnione zostały także:
ATRYBUTY
- w prezencji ,,Godny" zamiast ,,Przeciętny" - w wątkach wyszło na to, że to dobrze wychowana i ułożona dziewczyna, a nie z lekka buntowniczka jak zakładałam XD
CECHY
- usunęłam ,,Talent plastyczny", bo uznałam, że to nie jakiś talent, a praktyka i nauka. Jest więc jak była w umiejkach.
- ,,Talent do magii i czytania aur" zamieniony został na dwie osobne cechy: Szósty zmysł (czytanie aur) i Talent magiczny (wrodzone predyspozycje do używania magii - w założeniu innej niż inkantacje, które ma teraz, bo jej KP pisałam przed nowymi opisami magii i przed pojawieniem się źródła. W założeniu zawsze miała mieć talent do magii po elfach, ale potem opisane zostało, że inkantacji może nauczyć się każdy, a do ,,talentów" zalicza się moce i rozkazy. Chciałabym to wyjaśnić przez

)
- Dodałam ,,mieszaną rodzinkę" - cechę, która sprawia, że Funcia jako w 1/4 elf starzeje się nieznacznie wolniej niż przeciętni ludzie (czego nie widać jeszcze w jej wieku, ale potem mogłoby być ciekawym smaczkiem)
UMIEJĘTNOŚCI
Po 3 wątkach nieco się pozmieniało...
Odnajdywanie źródeł magii - z automatycznego B -> Z
Malarstwo - z B -> Z
Znajomość Wspólnej Mowy B + Język elfów O + Znajomość języków dawnych P -> Poliglotyzm Z (z zaznaczeniem stopnia znajomości odpowiadającego poprzednim umiejętnością (może lepiej zna Elficki teraz))
Czytanie aur - O -> Z (uwzględniłam cechę specjalną i to co wyszło w wątkach - dla Yuumi czytanie aur to jednak podstawa)
Kaligrafia - O -> Z (lepiej moim zdaniem pasuje do skali)
Rysunek - O -> Z (jak wyżej + bardziej pasuje do wątków)
Bestiologia O + Anatomia P + Obliczenia P + (Wiedza Szkolna, którą bym dopisała osobno XD) -> Wiedza szkolna O - umiejka opisująca ogólne wykształcenie jakie odebrała Yuumi - z zaznaczeniem słabych i mocniejszych stron, w tym bestiologii i anatomii właśnie. Dobrze pokazuje co dziewczyna umie i co może wykorzystać w wątku (wyjaśnia też skąd znała pingwiny XD).
Gotowanie - P -> O (ze względu na nową skalę i jej pracę jako gosposi)
Pismo runiczne - P -> O (ze względu na nową skalę)
Wiedza tajemna - P -> Z Tu nie tylko ze względu na nową skalę (choć też), ale i w wątkach dobrze wypadała na tle pozostałych postaci. Z początku dzieliłam jej umiejętności na artystyczne/magiczne/biologiczne - żeby potem wybrała kierunki, które bardziej ją interesują. Wyszło na to, że biologia odpadła, więc bardziej skupiam się na magii - ona też, i posiada zaskakującą (choć oczywiście niekompletną) wiedzę.
Dodane:
Prace domowe Z - Funcia miała być porządną, choć chyba nieco rozpieszczoną dziewczyną, która co prawda pochodzi ze wsi, ale przez większość roku, w Kryształowym Królestwie w zasadzie nie ma na głowie domowych prac. Wyszła natomiast na pracowitą małą gosposię, która nie tylko sprząta po sobie, ale i porządkuje mieszkania przyjaciół... zatrudnia się też jako pomoc domowa. Potrzebowała tej umiejki XD
Rasologia O - I tak jak z początku miała lepiej znać tylko elfy, ludzi i może jakiś zmiennokształtnych tak już w pierwszym wątku wyszło na to, że ma poza nimi kontakt nie tylko z maie, ale i nemorianinem, smokołakiem, demonami, wie sporo o czarodziejach... więc postanowiłam to wpisać.
(także poprawiłam/dopasowałam większość opisów przy tych umiejkach)
PRZEDMIOTY
Dodane:
Mechaniczny Wróbelek (Zaklęty) - przedmiot z wątku w Turmalii
Kolekcja Koszul (Wyjątkowy) - em... kolekcja zaczęta w Turmalii XD
TOWARZYSZ
Jest jaki był, ale nie wybrałam mu płci (hermafrodyta) i wieku (bo nie mam pojęcia ile ma - chciałam go ewentualnie wykorzystać do połączenia z inną postacią, ale to mi tylko utrudnia. Nie zdecydowałam jeszcze jak ma wyglądać jego historia i jeszcze nie wyszło to z żadnego wątku).
CHARAKTER i WYGLĄD
Drobne poprawki, głównie stylistyczne - nic co wpływałoby na odbiór postaci.
HISTORIA
Dopisane wydarzenia z wątków w Turmalii i na Równinach. Jest tego trochę... ale wolałam wpisać szczegóły w KP i mieć w jednym miejscu niż później szukać po wątkach x'3
Myślę, że to wszystko - bardzo uprzejmie jeszcze raz proszę o sprawdzenie